Zbog pretilosti i apneje
0

Irac se nije pošteno naspavao šest godina

Sarajevo-x.com
Seamus Saunders iz Irske već šest godina se nije pošteno naspavao. Njegova težina i apneja u snu predstavljale su mu veliki problem. Naime, svaki put kada bi prilegao i zatvorio oči masti u njegovom vratu blokirale bi dišne puteve.

Tokom šest godina 47-godišnji Irac prolazio je kroz veliku patnju. Njegove noći su bile besane i najviše što je uspjevao odspavati u komadu je 45 minuta. Saundersu je 2002. godine dijagnosticirana apneja u snu – opasan poremećaj koji muči milione ljudi, koji stotinama puta tokom noći prestanu disati, a da toga gotovo i nisu svjesni.

Zbog ovog poremećaja Saunders je izgubio i posao, jer bi nakon noći bez sna na radno mjesto dolazio kao zombi.

Jedini način da pomogne sebi bio je da izgubi na težini, no to baš i nije bilo tako jednostavno. Trebalo je mnogo truda i muke, te je odlučio da ugradi i želučani bypass.

Sada je Saunders težak 75 kilograma i napokon će se moći naspavati.

"Nisam spavao šest godina i to je uništilo moj život. Hodao sam okolo kao mjesečar i sve mi je bilo kao u nekoj magli. Sada ću se napokon naspavati. Cijelu noć ću spavati", kazao je Seamus.

Inače, Seamus Saunders iz Aberdeena u Velikoj Britaniji, probleme sa težinom je imao još u tinejdžerskom dobu.

Već sa 19 godina imao je 95 kilograma, a nakon što ga je 1995. godine ostavila supruga, on je još više dobio na težini.

Kombinacija apneje u snu i pretilosti je zamalo bila fatalna za njega, a u međuvremenu je obolio i od dijabetesa.

"Budio sam se po sto puta u noći. Bio sam sretan kada bih uspio sastaviti 45 minuta sna, šest godina sam hodao kao ošamućen. Probao sam brojne dijete, no sve je bilo neuspješno. Godine 2008. ugradio sam želučani bypass i to mi je mnogo pomoglo. Sada mogu voziti bicikl, plivati, šetati i što je najvažnije - spavati. Prvi put nakon šest godina imam pravi život", kazao je Saunders za "Daily Mirror".