Vrijedna umjetnina
26

Iowa: Zaboravljena slika pronađena u ormaru vrijedna više od 4 miliona dolara

Klix.ba
Foto: Duane Tinkey/DSM Magazine
Foto: Duane Tinkey/DSM Magazine
Amerikanac Robert Warren je pretraživao ormar u svojoj umjetničkog galeriji kada je pronašao veoma staru sliku.

U prvi mah slika urađena u tehnici ulje na panelu se nije činila posebno interesantnom. Izblijedjela je i sadržavala nage mitološke figure, bila je oštećena od vode, ali i ispucala na nekoliko mjesta.

"Nisam mislio da je vrijedna, ni shvatao zašto je čuvana u ormaru", izjavio je Warren, izvršni direktor umjetničkog kompleksa Hoyt Sherman Place u Des Moinesu i Iowi.

Slika je pronađena još 2016. godine i priča se mogla tu završiti, ali je Warren pronašao naljepnicu na stražnjoj strani, koja je nalikovala na one koje se koriste za aukcije. Nakon toga je počeo istraživati, a dug put je doveo do istine. Radi se o slici iz 16. stoljeća koja je djelo holandskog slikara Otta van Veena (1556-1629) te je vrijedna više od 4 miliona dolara.

Na naljepnici je napisano da je slika nekad bila izložena u njujorškom Metropolitan muzeju umjetnosti. Muzeju ju je posudio izvjesni nason Collins koji je kasnije 1900-tih ponio sliku kada se s porodicom preselio u Des Moines. Njegova unuka ju je zajedno s još četiri slike donirala Klubu ćena, koji je osnovao galeriju.

Za restauraciju slike je bilo potrebno godinu dana. Iako nema namjeru da je proda, Warren tvrdi da bi na aukciji dostigla cijenu i do 11 miliona dolara.