"Ovo je poput šamara"
69

Internetom kruži video s pjesmama koje iskazuju nasilje nad ženama, neki izvođači će vas iznenaditi

I. B.
Osvrt je napravila studentica iz Beograda kako bi ukazala na femicid (Ilustracija: Shutterstock)
Osvrt je napravila studentica iz Beograda kako bi ukazala na femicid (Ilustracija: Shutterstock)
Internetom je nedavno počeo kružiti video studentice Ane Ninković koja je napravila pregled određenih hitova u čijim se tekstovima provlači pojam nasilja nad ženama. Za svega nekoliko dana video je skupio preko 200 hiljada pregleda, a neki od izvođača posebno su iznenadili gledatelje.
Ana je studentica na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a u svom ispitnom radu nastojala je sumirati pojedine pjesme u čijim tekstovima, kako kaže, dominiraju motivi ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru.

"Nasilje može biti psihičko, fizičko ili seksualno. U korištenim pjesmama ono se relativizuje, a nerijetko i promoviše", istakla je Ana u opisu svog videa.

Na popisu, neki od izvođača posebno su dominirali, a na istom su se, između ostalog, našle čak tri pjesme Riblje Čorbe, dvije Nataše Bekvalac, Lepa Brena te i jedna pjesma pokojnog Đorđa Balaševića.

Kada je riječ o Ribljoj čorbi, na listi su se našle sljedeće pjesme: "Ljubomorko", "Nemoj da ideš mojom ulicom" i "Mi to sve iz ljubavi".

"Tvoje oko sad je modro, od batina sam te odr'o, moja strasna osjećanja, napraviše mnoga sr*anja. Vjeruj mi, strašno sam patio, sve dok sam tebe mlatio", spomenuti je dio pjesme "Ljubomorko".

Natašine pjesme na "lošem" glasu su: "Ne valjam" i "Pozitivna".

"O da li je u ljubavi glupa ko ja i da l' na koljenima viče: 'Volim, volim, volim te' pred zatvorenim vratima", glasi tekst pjesme "Ne valjam", dok je iz "Pozitivna" izdvojila: "I kad tvoje greške redom ispravljam, ti si tu da pljuneš mi u lice, jer ne valjam, da me sječeš kao mačem i ne daš mi da plačem".

Od Đorđa Balaševića istakli su pjesmu "Citron pesma" sa njegovog albuma "Marim ja", a izdvojeni dio glasi: "Pa te sačekam za ćoškom i opaučim, pa te smotam jedan, dva pod taj sakov komotan. E kada nećeš mirnim putom, okončaćeš pod kaputom, kada nećeš gradski i demokratski".

Na popisu se našla i jedna starija pjesma bh. repera Bube Corellija, "Fališ mi" iz 2012. godine.

"Znaš kakav sam kada navalim, ne valja kada ja, ba, napad dobijem. Tvoju glavu od moj lakat odbijem, ubio bih te, ali ne vrijediš robije. Fališ mi...", šokantne su riječi jednog dijela teksta.

Još neke od pjesama bile su "Kao moja mati" od Zdravka Čolića, "Kažeš ne" od Saše Kovačevića, "Za moje dobro" od Tanje Savić, "Mesto zločina" od Aleksandre Prijović, "Bezobrazna od Jelene Karleuše te pjesme grupe Partibrejkersi, folkera Ace Lukasa, Katarine Grujić i drugih.

Na kraju svog videa, Ana je istakla kako je u periodu 2021. godine, samo na osnovu medijskog izvještavanja, zabilježeno ukupno 20 ubistava punoljetnih žena u porodično-partnerskom kontekstu.

"Moguće da je broj ubijenih žena i veći budući da ne dospiju svi slučajevi u medije", istakla je Ana želeći svojim videom skrenuti pažnju kako se ovako promovišu pogrešne vrijednosti.

Također, ističe kako je najmlađa žrtva imala 27 godina, a najstarija 86 te da su brojna istraživanja pokazala kako su djeca najčešći svjedoci nasilja prema njihovim majkama, a da je i isto prisutno i prema njima.

Njen video skupio je brojne reakcije, a uglavnom su se složili kako danas muzikom vladaju neispravni primjeri.

"Na mene je ovo djelovalo poput šamarčine, mada sam godinama svjesna tog trenda", prvi je od komentara na video.