Zanimljivosti
1

Inspirativan video: Beskućniku ispunili najveću želju

Klix.ba
YouTube autori Whatever bave se društvenim eksperimentima, humanitarnim radom, ali i neslanim šalama. Kada su u New Yorku pokušali napraviti snimak poklanjanja odjeće beskućnicima, naišli su na 53-godišnjeg Jaroslava i čitav koncept se odmah promijenio.

Ekipa Whatevera, Scout, Brandon, Michael i Simona, prišli su beskućniku koji nije znao ni riječi engleskog jezika. Ispostavilo se da pomalo govori ruski, kao i Simona. Odveli su ga na piće i čuli kako je zapao u neprilike, a na ulici završio nakon što je opljačkan.

Sjeli su u taksi i odveli ga u hotel. Nakon što je jeo i istuširao se, odveli su ga na šišanje. Po povratku u hotel, ponudili su mu pivo, ali ga je odbio. Objasnio je kako uopće ne pije alkohol, razbivši uvriježene stereotipe kako su beskućnici uglavnom alkoholičari i ovisnici o drogama.

Ispričao je kako je u SAD došao iz Češke te da je, nakon što je opljačkan, otišao u konzulat, ali da su mu tamo samo izdali rukom pisani pasoš. Ekipa Whatevera odlučila mu je pomoći i poslati ga kući.

Zanimljivo je da Jaroslav od Whatevera nije tražio ništa. Jedino je izrazio želju da se vrati kući. Iznenadio se kada su mu saopćili da su mu rezervisali let za Prag. Rekao je da samo želi vidjeti sina i kćerku.

Na snimku nije prikazan maleni kofer sa njegovim stvarima koje je prikupio kao beskućnik. Kada je napuštao hotelsku sobu na putu za aerodrom, ostavio je sve stvari. Kada su ga pitali zašto, kratko je odgovorio: "Smeće".

Na aerodromu ga je ekipa Whatervera uputila gdje treba ići, a uručili su mu i 100 dolara za putne troškove. Ispratio ih je sa osmijehom na licu.