Rješenje za gužve
19

Inovacija u Kini - autobusi koji voze iznad automobila

Sarajevo-x.com
Kina je pronašla ekološki prihvatljiv način da uštedi novac i smanji gužve na gradskim saobraćajnicama. Umjesto da potroše ogromnu sumu novca kako bi proširili mrežu puteva, Kinezi su se odlučili za inovativno rješenje, autobus koji se kreće iznad automobila, objavio je "Huffington Post".

Kineska kompanija "Shenzen Huashi Parking Equipment" razvija takozvani "3D Express Coach", poznat kao trodimenzionalni brzi autobus koji će se kretati iznad vozila na visini od dva metra i tako prevoziti putnike.

Internet-stranica China Hush otkriva detalje ovog fascinantnog projekta. Novo prevozno sredstvo podsjeća na metro i laku gradsku željeznicu. Ukupna visina inovativnog autobusa bi bila 4-4,5 metara i imao bi dva sprata.

Na drugom spratu bi bili putnici, a na mjestu prvog bi bio otvor kroz koji bi automobili nesmetano prolazili.

Za kretanje bi koristio sunčevu i električnu energiju i postizao brzinu do 60 km/h. Ovaj autobus bi mogao prevoziti 1.200 do 1.400 putnika pri čemu ne bi ometao saobraćaj. Cijena izgradnje ovakvog transportnog vozila i podloge duge 40 km za njegovo kretanje je oko 500 miliona juana (50 miliona eura), što je samo 10% od troškova za izgradnju metroa. Kompanija tvrdi da će autobus smanjiti gužve za 20-30%.

Prema pisanju internet-stranice Engadged, konstrukcija podloge za autobus duge 185 km će početi u pekinškom distriktu Mentougou krajem ove godine.