Odrasli mužjak
0

Indonezija: Orangutan Jala, koji je ulovljen u selu na Borneu, vraćen u džunglu

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Odrasli mužjak orangutana pušten je u indonezijski nacionalni park od strane konzervatora i vlade nakon što su ga uhvatili kako jede biljke kokosa seljaka na otoku Borneo. Orangtana su seljaci nazvali Jala.

Kako se stanište orangutana smanjuje zbog korištenja zemljišta, povećali su se sukobi između zajednica i velikih majmuna. Indonezija je nekoliko područja na Kalimantanu odredila kao sigurna utočišta za orangutane Borneo, koji su na popisu ugroženih Svjetskog fonda za zaštitu prirode.

Zaštitari prirode utvrdili su kako Jala jede kokosove biljke seljaka nakon što su stanovnici izvijestili da su u martu vidjeli orangutana u blizini svojih vrtova, prenosi Reuters.

Mjesec dana nadzirali su majmuna za kojeg su procijenili da ima oko 15 godina, prije nego što su ga prenijeli u šumu za zaštitu Tanagupa u Nacionalnom parku Gunung Palung, na zapadu Kalimantana.

Na kraju dugog putovanja, uključujući vožnju brodom u džunglu, Jala je izašao iz sanduka za prijevoz i spretno se popeo na drvo.

Karmele L. Sanchez, direktorica Međunarodnog programa zaštite životinja Animal Rescue Indonesia, zahvalila je stanovnicima sela što su prijavili orangutana, a ne sami poduzeli mjere.

"Jako smo sretni što su ljudi svjesni i razumiju kako se nositi s potencijalnim sukobima ove prirode", rekla je.

Jalin dolazak označava drugo preseljenje orangutana u nacionalni park ove godine, rekao je dužnosnik parka.

Rezultati istraživanja i studije izvodljivosti staništa smatrali su šumu Tanagupa pogodnim područjem za preseljenje orangutana, jer je daleko od ljudskih naselja, ima obilje biljaka za ishranu i malu gustoću orangutana koji žive u njima.

Zaštitari prirode nadaju se da će namjenska staništa pomoći u održavanju indonezijskih orangutana. Prema procjenama Svjetskog fonda za divlje životinje, oko 104.700 Borneovih orangutana je manje od polovice od 230.000 prije jednog stoljeća.