Emotivan trenutak
42

Indijski muzičar svirao gitaru tokom operacije na mozgu

Klix.ba
Muzičar Abhishek Prasad iz Indije snimljen je tokom operacije na mozgu, a kako bi pomogao ljekarima da pronađu i saniraju mišićne spazme, on je marljivo svirao gitaru na operacionom stolu.

Ovom 37-godišnjaku dijagnosticirana je mišićna distonija, neurološki poremećaj koji vodi do nevoljnih kontrakcija mišića. Kod Indijca se to dešavalo na tri prsta lijeve ruke.

Prasad je tokom cijele operacije bio svjestan jer je ljekarima stalno bila potrebna reakcija kako bi utvrdili koji tačno dio mozga moraju sanirati. Stoga je on odlučio svirati gitaru.

Ovo je tek osmi put u svijetu da se ovakav zahvat izvodi nad svjesnim pacijentom, istakli su iz bolnice Bhagwan Mahaveer Jain. Objasnili su da je u Abdishekovom mozgu napravljena rupa od 14 milimetara i provedena specijalna elektroda pod lokalnom anestezijom.

Pacijent, koji je od oktobra 2015. patio od ovog poremećaja zbog kojeg je razmišljao o završetku muzičke karijere, bio je oduševljen rezultatom. Prethodno je u više bolnica tražio lijek, ali većina ljekara nije mu mogla dijagnosticirati problem.

"Bio je to veoma emotivan trenutak za mene i moju porodicu. Ovo sam čekao sve vrijeme", kazao je Prasad koji je napustio posao u IT sektoru da bi se iskazao kao muzičar.

Priznao je kako ga je bolest deprimirala i kako je često plakao.

"Svakog jutra bih se probudio i pokušao svirati, ali bih nakon pet minuta odustao", ispričao je.

Nakon operacije izvedene 11. jula krenuo je na višesedmične fizikalne terapije kako bi se oporavio i nastavio svirati bez boli.

"Prvi cilj mi je objaviti album do kraja ove ili do sredine sljedeće godine", kazao je.