Zanimljivosti
22

Indijci pod istragom: Slagali da su "osvojili" vrh Mount Everesta i lažirali fotografije

Klix.ba
Na početku misije bili su u crvenim odijelima...
Indijski par Dinesh i Tarakeshwari Rathod pod istragom nepalskih vlasti jer su objavili lažne fotografije na kojima se hvale kako su osvojili vrh Mount Everesta.

Policijski službenici iz indijske države Maharashtra optuženi su da su koristili fotografije drugog planinara kako bi dobili službeni certifikat penjača. Jedan muškarac tvrdi kako je objavio fotografije s vrha planine na kojima se vide isti ljudi kao i na fotografiji ovog dvojca, ali da nije bilo gospodina i gospođe Rathod.

Iako navodna prevara ne spada pod kriminalno djelo, nepalske vlasti mogu odlučiti da im oduzmu certifikate i zabrane im planinarenje najmanje 10 godina.

Šef turizma Nepala Sudarshan Prasad Dhakal kazao je kako je razgovarao s organizatorom ekspedicije i službenicima koji stacionirani na kampu Everesta prije nego su ovjerili certifikate paru.

"Kako bi dobili certifikat morali su pokazati fotografije kojim bi dokazali da su se zaista popeli na vrh Mount Everesta. Ako neko fotošopira fotografije teško je utvrditi da nisu original", rekao je.

Osam planinara je priložilo žalbu protiv ovog para za koji kažu da lažnim tvrdnjama omalovažavaju dostignuća pravih planinara koji su se popeli na 8.848 metara visine.

Od početka 2016. godine do sada 456 osoba je uspjelo doći do vrha ove planine.