Najveća porodica na svijetu
0

Indijac Ziona skladno živi sa 39 žena, 86 djece i 35 unučadi

Sarajevo-x.com
Najmnogobrojnija porodica na svijetu
Najmnogobrojnija porodica na svijetu
Svijet je danas dobio 7-milijarditog stanovnika. Stručnjaci širom svijeta upozoravaju na prenaseljenost planete, ali Zioni, glavi vjerovatno najmnogobrojnije porodice na svijetu to nimalo ne smeta.

"Nije me briga za prenaseljenost u Indiji. Vjerujem da nas je Bog stvorio da imamo velike porodice. Rođeni u ovoj porodici ne žele odustati od ove tradicije tako da stalno rastemo i rastemo", kaže Ziona s osmijehom na licu.

Ziona ima 39 žena, 86 djece i 35 unučadi. Njegov otac je osnovao kršćansku sektu u Baktwangu koja promovira poligamiju kao božiju volju.

"Nikad se nisam želio oženiti ali to je put koji mi je Bog odabrao", kaže Ziona.

Svih 160 članova ove porodice žive u kući na četiri sprata smještenoj na vrhu sela u sjeveroistočnoj indijskoj državi Mizoram, koja ima milion stanovnika i za koju je potrebna posebna dozvola za ulazak, piše CNN.

Zionina kuća ofarbana u svijetloljubičastu boju ima 22 spavaće sobe. Glavna soba je ogromna dvorana gdje porodica kuha, jede i moli se. U spavaćim sobama ima po 20 bračnih kreveta koje razdvaja samo nekoliko centimetara.

Djeca spavaju sa majkama, koje 69-godišnjeg Zionu posjećuju nasmjenu. "Među nama nema diskriminacije, tretira nas podjednako", kaže peta žena Twangi.

Najstarija Zionina žena je Zathiangi i ima 70 godina, a najmlađa 31. Zathiangi organizira rad u kuhinji u kojoj, vjerovali ili ne, nema puno buke i nesuglasica. Dok jedne žene kuhaju, druge postavljaju sto, a treće serviraju i čiste.

"Kuhamo 25 kilograma riže, 40 kilograma krompira i pet kilograma leće svaki dan", kaže Twangi. Porodica meso jede tri puta sedmično za šta im je potrebno 30 kokoši i jedna svinja.

Žene, njih 39, su tako dobro organizirane da ručak spreme za samo sat vremena. Pomažu i djeca. Šestogodišnjaci su već stručnjaci za čerupanje kokoški.

"Nema svađa, nikad, a kako smo navikli na život u velikoj porodici, kada odemo da studiramo vani, osjećamo se veoma usamljeno", kaže šesti unuk Hmingthamzauva, jedan od malobrojnih koji govore engleski jezik.

Porodica uzgaja svoje usjeve i životinje za svoju prehranu i svi imaju precizna zaduženja. Ziona je osnovao školu za djecu iz zajednice. Iako se uči po planu i programu Vlade, Ziona je ipak uveo i neka svoja posebna predavanja.

Indija će do 2030. godine premašiti Kinu po broju stanovnika, ali Zionu to ne zabrinjava.

Najmnogobrojnija porodica na svijetu nije uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda samo zato što Ziona ne želi publicitet.