Zanimljivosti
2

Indija u Himalajima gradi najveći željeznički most na svijetu

Klix.ba
Indijeski inžinjeri na Himalajima grade najveći Željeznički most na svijetu, koji će biti za 35 metara viši od Eiffelovog tornja. Završetak radova se očekuje 2016. godine.

Čelična struktura u obliku luka se pravi iznad rijeke Chenab, a povezivat će dijelove spektakularnih planinskih regija Jammu i Kashmir.

Most će biti visok 359 metara i tako nadvisiti trenutni najviši željeznički most visok 275 metara, koji se nalazi iznad rijeke Beipanjiang u kineskoj provinciji Guizhou.

"Ovo je čudo inžinjerstva. Nadamo se da će most biti spreman do decembra 2016. godine. Njegov dizajn će mu omogućiti da izdrži seizmičke aktivnosti i velike brzine vjetra", rekao je visoki zvaničnik indijskih željeznica.

Rad na mostu je počeo 2002. godine, ali zbog sigurnosnih i finansijskih problema, projekt je odložen za 2008. godinu. Dvije godine kasnije je ponovo nastavljen.

Troškovi izgradnje mosta iznose 92 miliona dolara. On će spajati Baramullu i Jammuu, a vrijeme putovanja će sa šest i po sati biti skraćeno dvostruko.

Glavni luk se podiže sa dva krana postavljena na suprotnim stranama rijeke.

Most je dug 1.315 metara, a za njegovu izgradnju je potrebno 25.000 tona čelika i drugog materijala. Zbog teškog terena će se prevoziti helikopterima.

"Jedan od najvećih izazova je konstuiranje mosta bez opstrukcije toka rijeke. Kako bi se pristupilo temeljima, potrebno je napraviti pristupne puteve", dodao je indijski zvaničnik.