{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Imam napravio prenosivu džamiju visoku dva metra

S
10.9.2010. u 13:38
0
5
Imam napravio prenosivu džamiju visoku dva metra
0
Imam napravio prenosivu džamiju visoku dva metra
Imam džamije u Parizu Hassen Bounamcha i povremeni inovator napravio je "mini džamiju" kako bi vjernicima pomogao da se bolje koncentrišu na molitvu, gdje god da se nalaze.
Mini džamija, nazvana "mirkutija", visoka je dva metra i kada se rastavi dobija oblik "mirhaba" - niše u zidu džamije koja ukazuje na pravac Meke ili smjera prema kojem se muslimani mole.

"Shvatio sam da sam u džamiji mnogo bolje nego kod kuće koncentrisan na molitvu. Tako da sam smislio da stvorim imitaciju 'mirhaba', čime se stvara bolje okruženje za meditaciju u izolaciji," rekao je imam Bounamcha.

"Prenosiva džamija" napravljena je od čvrstog kartona, polistirera, plastike i ojačana je sa dva sloja aluminijuma i uz ovu strukturu na sklapanje dolazi i tepih.

Cijena najskupljeg modela "mini džamije", koji ima ugrađen zvučnik, iznosi 450 eura, a "mirhaba", namijenjena za djecu, košta 69 eura.

Bounamcha je izrazio nadu da će, u toku jedne godine, prodati najmanje hiljadu džamija, prodao je šemu modela u nekoliko zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: