Zanimljivosti
0

Ili govori nizozemski ili ćeš biti otpušten!

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Belgijski trgovac autodijelova zabranio je svojim radnicima da govore nekim drugim jezikom osim nizozemskim pa čak i kada su na pauzi. Ukoliko se ne budu pridržavali jezične zabrane, radnici bi mogli biti otpušteni.

Belgija je na kulturnoj raskrsnici germanske i romanske Evrope sa nizozemskim govornim područjem na sjeveru (Flamanci), njemačkim na istoku, te francuskim na jugu, (Valonci), što je odraženo u državnim institucijama i političkoj historiji.

"Imamo ljude iz Italije, Indije, Poljske, Alžira i drugih zemalja ovdje. Zabranu smo postavili da bismo izbjegli stvaranje zasebnih grupica radnika", rekao je Geert Vermote, uposlenik u odjelu za ljudska prava u gradu Genk koji se nalazi u dijelu Belgije na nizozemskom govornom području.

Jezik je vrlo osjetljiva tema u Belgiji posebno što se stanovništvo i lokalni političari bore za promociju i očuvanje nizozemskog jezika koji ugrožava drugi službeni jezik u Belgiji, francuski.

Dva radnika u ovoj firmi već su dobila pismena upozorenja zbog korištenja maternjeg jezika. 70 posto svih radnika su stranog porijekla. Ukoliko neko od njih dobije tri pismena upozorenja, slijedi otkaz.

Belgijske novine izvještavaju da su se radnici turskog porijekla, koji čine oko 35 posto cjelokupne radne snage usprotivili ovom pravilu smatrajući to ugrožavanjem njihovih osnovnih sloboda.

"To je samo još jedno pravilo koje smo postavili i nema nikakve veze sa ugrožavanje. To je pravilo poput zabrane pušenja",dodao je Vermote.