"The Buy Back"
26

IKEA će otkupljivati neželjeni namještaj u pola cijene

T.T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Da bi pokazala svoju ekološki prihvatljivu stranu, švedski gigant IKEA će otkupljivati neželjeni namještaj i prodavati ga kao polovan.

Inicijativa "The Buy Back" će biti realizirana u trgovinama širom Britanije i Republike Irske 27. novembra na dobro poznati dan velikih popusta - Crni Petak. Kupci će za vraćene predmete dobiti novčane kupone koje će potrošiti u ovoj trgovini, piše Guardian.

Korišteni predmeti s ogrebotinama imat će 30 posto manju vrijednost od originalne, a oni "ko novi" će biti zamijenjeni kuponima u vrijednosti do pola plaćene cijene. Ono što ne bude prodano će biti reciklirano.

Drugi eksperiment se provodi u Švicarskoj, a odnosi se na recikliranje tekstila i iznajmljivanje uredskog namještaja.

"Ovom akcijom dajemo drugi život našim IKEA proizvodima i kreiramo jednostavnije i pristupačnije rješenje i pomognemo ljudima da žive ekološki prihvatljivo. Ovo je samo korak naprijed u našoj težnji da do 2030. godine postanemo potpuno pozitivno klimatski osvještena firma", najavili su iz IKEA-e.

Kompanija pokušava izgraditi model kružnog poslovanja u kojem se ponovo upotrebljavaju ili recikliraju svi materijali i proizvodi, stoga u ovaj projekat ulažu više od 3,2 milijarde eura.