|

FOTO
/
Igrajući se detektorom za metal dječak našao blago

Igrajući se detektorom za metal dječak našao blago
0
S
Sarajevo-x.com
17.11.2010. u 15:13
11
komentara
0

dijeljenja
Igrajući se detektorom za metal dječak našao blago James Hyatt
Četeverogodišnji James Hyatt iz Essexa u Velikoj Britaniji je zaista sretan dječak. Naime, prvi put kada je od djeda uzeo detektor za metal pronašao je privjesak čija se vrijednost prcjenjuje na blizu tri miliona eura.
Prije godinu dana James je bio u šetnji s ocem i djedom. Zamolio je djeda da mu da detektor i samo nekoliko minuta nakon što je preuzeo opremu za traženje metala začulo se pištanje.

"Počeli smo kopati i pronašli zlatni privjesak. James je bio jako uzbuđen kada je shvatio da je pronašao blago. Petnaest godina iz hobija tragam za metalnim predmetima uz pomoć detektora, ali nikada nisam ništa pronašao. Ako bih kojim slučajem našao nešto sitnog novca to bih podijelio djeci", ispričao je otac dječaka, Jason Hyatt.

Pronađeni privjesak porodica je dala na procjenu i stručnjaci su nedavno ustanovili da se radi o religijskoj relikviji iz 16. stoljeća, odnosno iz perioda Henrika VIII.

Zlatni privjesak Zlatni privjesak
Pretpostavlja se da je zlatni privjesak, na čijoj se prednjoj stranici nalazi lik Djevice Marije, a na poleđini pet srca koja krvare, pripadao nekom članu kraljevske porodice.

"Držao sam detektor u ruci kada je počeo pištati. Odmah smo počeli kopati po blatu i našli smo zlato. Nismo imali kartu, jer samo gusari imaju kartu koja pokazuje kako da dođu do blaga", kazao je presretni James, prenosi Daily Mail.

Za sada je poznato da postoje samo tri relikvije slične onoj koju je pronašao maleni Britanac. Nakon što se procijeni vrijednost, privjesak će biti stavljen na prodaju.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...