Australija
0

Identične trojke maturirale s identičnim ocjenama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Identične trojke zabilježile su identične ocjene u australijskoj srednjoj školi u svojoj završnoj godini i svaka je nagrađena za vrhunska dostignuća.

"Lijepo je što smo jednake u školi jer nas uvijek pitaju koja je najpametnija", kazala je u petak Kate Stevenson, okružena sestrama Amy i Lisom.

"To je nešto čemu smo se sve nadale kada su nagrade objavljene i svaka je dobila istu", izjavila je ona za australijsku novinsku agenciju AAP.

Nikada ranije u 50-godišnjoj historiji Državne srednje škole Wawell nagrada nije bila podijeljena među najboljim maturantima.

"Moj nastavnik matematike mi je rekao da je, po zakonu vjerovatnoće, skoro nemoguće da bi nas tri mogle imati tako slične rezultate u našim ocjenama", izjavila je Kate Stevenson.

Direktor škole Jeff Major izjavio je da se čak i pored pomne analize pokazalo kako je nemoguće odrediti jednog dobitnika.

"Dali smo sve od sebe da ih odvojimo, ali jednostavno to nismo mogli", kazao je.

Tom Stevenson je izjavio da je to najbolji mogući rezultat za njegove kćerke.

"Znali smo da im ide dobro, ali da su ravnopravno prve to je apsolutno zapanjujuće. Sjajno je za djevojke što se to desilo u završnoj godini jer se nijedna od njih neće osjetiti manje vrijednom od drugih", kazao je.

Iduće godine djevojke će početi studirati na odvojenim univerzitetima.