{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvati najveći alkoholičari u Evropi

S
8.8.2008. u 17:50
0
26
Hrvati najveći alkoholičari u Evropi
0
Gledano prema količni alkohola koja se godišnje popije, Evropa slovi kao kontinent na kojem se pije najviše na svijetu, a na listi evropskih zemalja sa najvećim pijancima prvo mjesto drži Hrvatska.
Prema podacima iz 2006. prosječan Evropljanin popije 101,25 litara alkohola, dok prosječan Amerikanac popije 98,7 litara. U Aziji piju tek 22,1 litar u prosjeku.

To nije ni čudno ako se uzme u obzir duga tradicija proizvodnje viskija u Škotskoj ili vina u Francuskoj. Ipak, poredak prvih deset zemalja na listi prilično je neočekivan.Istraživanje koje je sastavio magazin Forbes obuhvatilo je potrošnju alkohola po glavi stanovnika, zatim zakone koji ograničavaju njegovu upotrebu, bolesti koje se izravno povezuju sa alkoholom te način na koji se pije alkohol, odnosno je li dozvoljeno opijanje na javnim mjestima i slično.

Svaka od zemalja je dobila bodove prema ovim pokazateljima, a ukupni poredak prvih 15 izgleda ovako:

1. Hrvatska
2. Slovenija
3. Estonija
4. Njemačka
5. Mađarska
6. Češka
7. Austrija
8. Slovačka
9. Rusija
10. Litvanija
11. Rumunija
12. Belgija - Luksemburg
13. Portugal
14. Danska
15. Velika Britanija

Pa iako je Hrvatska prema potrošnji alkohola tek na petom mjestu, način na koji se tamo konzumiraju alkoholna pića te veliki broj smrtnih slučajeva koji su nastali kao posljedica opijanja postavio ih je na sami vrh.

Prema prosječnom broju popijenih litara Češka Republika je na prvom mjestu, dok je najviše oboljelih od ciroze jetre i sliučnih bolesti u Mađarskoj.

Istraživanjem su obuhvaćene 33 evropske zemlje, a utvrđeno je i da se na ovom kontinentu proizvodi četvrtina od ukupne količine alkoholnih pića u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: