Zanimljivosti
22

Hoće li misterija biti riješena? Pronađen dio aviona Amelije Earhart

Klix.ba
(Foto: Discovery News)
Istraživači smatraju da su nakon decenija potrage konačno pronašli dio olupine aviona koji je pripadao poznatoj američkoj pilotkinji Ameliji Earhart.

Aluminijski komad pronađen je 1991. godine na nenastanjenom ostrvu Nikumaroro u Pacifiku, oko 3.200 kilometara jugozapadno od Havaja.

Istražioci su se na početku veoma malo zanimali za pronađeni komad, jer su smatrali kako on ne odgovara nijednom dijelu aviona Lockheed Electra.

Ali, početkom ove godine naučnici iz američkog udruženja The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) ustanovili su da je pronađeni komad aluminija na avion pričvršćen u Miamiju, odakle je pilotkinja 1. jula 1937. godine drugi put poletjela na put oko svijeta.

Ovaj komad upotrijebljen je kao zamjena za razbijen prozor s desne strane Electre.

Fotografija snimljena prilikom polijetanja iz Miamija jasno pokazuje prozor prekriven aluminijskim komadom koji je kasnije pronađen na nenastanjenom ostrvu.

Avion je iznad Pacifika nestao 2. jula 1937. godine.

"Ovo je prvi put da se predmet pronađen na Nikumarorou može dovesti u direktnu vezu sa avionom Amelije Earhart", kazao je izvršni direktor TIGHAR-a Ric Gillespie.

Prema njegovim riječima, aluminijska zakrpa sjajno je odrađena improvizacija.

"Dimenzije, proporcije, vrsta materijala i uzorak zakovica jedinstveni su za avion, kao što je otisak prsta jedinstven za svaku osobu", dodao je Gillespie.

Ovaj pronalazak mogao bi potvrditi teoriju na osnovu koje Earhart i Noonan nisu nestali u vodama Pacifika, već su sletjeli na nenastanjeno ostrvo i tu umrli.

Prošle godine u vodama u blizini ostrva sonar Nikumaroro je zapazio objekat dužine oko sedam metara.

U TIGHAR-u su spekulisali kako bi to mogao biti ostatak trupa aviona Lockheed Electra.

Stoga se u junu naredne godine planiraju vratiti na ostrvo, kako bi detaljnije istražili vodno područje u njegovoj blizini.