Velika Britanija
0

Hitlerove skice na aukciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije skice Adolfa Hitlera koje do sada javnost nije imala priliku vidjeti bit će prodane na aukciji u gradu Ludlowu u Velikoj Britaniji. Na jednoj je prikazana mlada gola žena, dok druga navodno predstavlja njegovu majku.

Dosad neviđene skice Adolfa Hitlera nacrtane u ranim 1900-im tokom njegovog boravka u Beču pojavile su se u javnosti te se očekuje da bi na aukciji mogle postići i više od 20 hiljada eura.

U to je vrijeme nacistički vođa vježbao različite stilove da bi upisao umjetničku školu.

Lice starije žene podsjeća na njegovu majku. Nacrtao ju je 1908. godine, nakon što je umrla od raka, pa mnogi pretpostavljaju da njene zatvorene oči na slici simboliziraju smrt.

Godinu dana ranije naslikao je akt mlade atraktivne žene koja grudi prekriva rukom i prekrivačem, a lice joj je skriveno, što čini ovu sliku prilično misterioznom.

Navedene skice daju nešto drugačiji uvid u mračni um nacističkog vođe čiji se karakter prilično izmijenio od početka Prvog svjetskog rata pa nadalje.

Ostale slike iz tog razdoblja većinom koriste motive iz arhitekture ili pejzaže.

Richard Westwood - Brookes, prodavač slike, izjavio je za Telegraph: "To što na aktu nije prikazano lice žene, ne znači da ih on nije znao nacrtati, jer je nacrtao lice žene za koju se pretpostavlja da je njegova majka. Možda ova žena nema lik, zato što je Hitler gledao na ljude kao na beživotne stvari".

Slike će se prodavati u jednoj galeriji u gradu Ludlowu u Velikoj Britaniji.