Uz komentare i analize eksperata
0

Hitlerova knjiga Mein Kampf se vraća u njemačke škole

Klix.ba
Autobiografska knjiga Adolfa Hitlera, Mein Kampf, ponovo će biti dostupna učenicima nakon što je posljednja kopija isprintana prije 67 godina u Njemačkoj.

Njemačke vlasti su najavile da autorska prava Bavarske na knjigu Mein Kampf istuiču za tri godine, tako da će ona biti dostupna učenicima širom zemlje. Bavarska je postala nasljednik svih Hitlerovih djela, imovine i novca nakon njegovog samoubistva u Berlinu 1945. godine. Bavarska je saopćila i da je važno objaviti verziju knjige za djecu zajedno sa analizama eksperata i komentarima historičara koji će pobiti Hitlerovu teologiju.

Knjiga Mein Kampf nije ilegalna u Njemačkoj, ali kopiranje nije dozvoljeno zbog straha da bi ona mogla promovisati nacizam. No, Bavarska je sada dala dozvolu ostatku Njemačke da prodaje kopije knjige u kojima se govori o mržnji prema Jevrejima i Slovenima, kao i proročanstvu o njemačkom osvajačkom ratu na istoku.

Knjiga predstavlja kombinaciju Hitlerove autobiogradije i političke ideologije. Nacistički vođa je knjigu napisao tokom boravka u zatvoru nakon neuspjelog puča 1923. godine u Minhenu. Objavljena je 1925. godine. U njoj je Hitler pokazao svoju netoleranciju prema Jevrejima i osudio njihovog "brata blizanca", komunizam.

Hitler je govorio kako je rat potreban kako bi se njemačkom narodu osigurao prostor za život na štetu Jevreja i Slavena, koji su po njegovom mišljenju bili inferiorni. To objašnjava zašto je Hitler agresivno širio Njemačku na istok te izvršio invaziju na Čehoslovačku i Poljsku. Nakon toga je napao i Rusiju.

Nacistički vođa je tvrdio da bi Njemačkoj bilo bolje bez parlamentarne vlade, koju je okrivio za teško stanje u zemlji.

"Izdanja koje planiramo će sadržavati komentare eksperata koji su lako razumljivi, tako da će mladi ljudi razumjeti opasne ideje", izjavio je bavarski ministar finansija Markus Nuremberg.

Knjiga Mein Kampf je jedno vrijeme bila prodavanija od Biblije, što je učinilo Hitlera bogatim.

Nakon nestanka nacizma, vlade su se uvijek plašile širenja ove knjige i njenog utjecaja na nove generacije. Pojavljivanjem interneta su kopije knjige Mein Kampf dospjele u sve dijelove svijeta. Bavarske vlasti vjeruju da je bolje imati neku vrstu kontrole nad knjigom jednom kada država izgubi pravo na autorska prava, nego nikakvu.

Hitler je u svojoj knjizi pokazao prezir prema Jevrejima te otkrio planove za osvajanjem SSSR-a i obećao sljedbenicima da će stvoriti carstvo koje će trajati 1.000 godina.