Zanimljivosti
0

Hitler se nije znao ponašati za stolom

FENA
Nacistički vođa Adolf Hitler imao je "šokantne" manire za stolom, davio se kolačima u bunkeru a patio je od gasova, otkrio je nedavno pronađeni dokument o firerovom psihološkom profilu.

Njemački diktator je, također, imao običaj da gricka nokte za vrijeme obroka i kažiprstom nervozno trlja brkove, navedeno je u tome dokumentu.

Strogo povjerljivi materijal otkriva i da je Hitler vjerovao Goebbelsovoj propagandi o iskreno mislio da je "najveći vojni genije svih vremena". Iz dokumenta sa dalje saznaje da je u odnosima sa ženama bio sklon "pasivnom mazohizmu".

Lista firerovih tajnih mana pronađena je u bilješkama visokorangiranog nacističkog zvaničnika koje su dospjele u ruke britanskog agenta.

Dokument, koji sadrži Hitlerov psihološki profil, nosi datum 3. maj 1945., odnosno tri dana nakon firerove smrti. Iako na koricama dokumenta piše da "sadržaj mora biti uništen u roku od 48 sati", britanski agent ga je sačuvao u kući, na jugozapadu Engleske.

Dokument, koji je izbio na svjetlost dana prvi put nakon više od 60 godina prilikom jedne selidbe, bit će prodan na aukcijskoj prodaji u organizaciji kuće Westwood Brokers koja je istaknula da se radi o veoma važnim podacima koji su preživjeli pod nevjerovatnim okolnostima.

Licitacija dokumenta, koji se procjenjuje na 1.000 funti, održat će se 5. marta u Ladlou. Podaci neidentificiranog njemačkog izvora daju nevjerovatan uvid u Hitlerov svakodnevni život u bunkeru.

U dokumentu se negira navodna Hitlerova homoseksualnost i objašnjava velika privrženost Rudolfu Hessu. Čovjek koji je proslijedio ove podatke bio je uvjeren da je Hitler lud.

Neidentificirani izvor, koji možda i nije znao za smrt Hitlera u trenutku odavanja tajni, imao je priliku da tridesetak puta večera s njim i vodio je dnevnik za vrijeme boravka u bunkeru.

On je naveo: "Hitler jede brzo, mehanički, za njega je hrana samo neophodno sredstvo za utoljivanje gladi", dodavši "ne puši i strogo je zabranjeno pušiti u njegovom prisustvu jer je izgleda jako osjetljiv na laringitis".

Taj izvor je naveo da je razgovor za stolom u bunkeru uticao na Hitlera kao što to muzika čini na druge ljude, da ga je poticao na razmišljanje i opuštao.

"Govori blagim baritonom, bez onoga promuklog, neprijatnog kreštanja tokom javnih govora. Za stolom i tokom razgovora pokazuje mnoge strane svoga prilično neotesanog ponašanja... Nesvjesno gricka nokte, trlja se kažiprstom ispod nosa a njegovi maniri za stolom su više nego šokantni", ističe se u dokumentu.

Hitler je također imao običaj da se kasno noću povlači u sobu gdje je pio čaj i slušao gramofonske ploče. Navodi se da je jeo "zaprepašćujuće" količine torti, zbog kojih je imao probleme s probavom i s kilažom.

"Vrlo često bi se povlačio u sobu u društvu neke žene koja bi mu se jako dopala (kasnije bi to najčešće bila gospođica Braun)".

"Teško je vjerovati da je u tim trenucima u kojima je bio u društvu žena Hitlerovo ponašanje bilo nešto više od platonskoga", navedeno je u dokumentu u kome se posebno ističe da su navodi o firerovoj homoseksualnosti i drugim abnormalnim opsesijama bili samo puke glasine.

Što se Hitlerovog odnosa prema Hessu tiče, taj izvor smatra da je on bio firerov najbliži prijatelj. "Hitler ga je volio kao brata. Možda je instinktivno osjećao da Hesse u sebi nosi klicu latentnog ludila, što je samo povećavalo njegovu naklonost prema tom čovjeku", dodao je izvor.

Poslije Hesseovog misterioznog bijega iz Njemačke 1941., Hitler je "stoički" podnio gubitak prijatelja, prenio je Tanjug.

Kada je riječ o Hitlerovim uobraziljama, izvor navodi da je Goebbelsova propaganda bila tako efikasna da je i sam firer u nju vjerovao. "Počeo je vjerovati da je čovjek izuzetnih sposobnosti na vojnom polju", istakao je on.