Adnan "Rapid" Kurtagić
7.7k

Heroj s Une spasio holivudske kaskadere tokom snimanja scena filma na Štrbačkom buku

N. O.
Foto: Vahid Ponjević
Foto: Vahid Ponjević
Fotografije herojskog izvlačenja dva holivudska kaskadera iz rijeke Une posljednjih dana se šire društvenim mrežama, a junak koji ih je uspio spasiti nakon što ih je povukao slap je Adnan Kurtagić, skiper i član "UNA RC" Kiro Raftinga koji je osiguravao samo snimanje.

Snimke ovog poduhvata je još 11. juna zabilježio Vahid Ponjević, a nakon što ih je objavio Goran Piralić, prijatelj samog Kurtagića, proširile su se društvenim mrežama velikom brzinom.

U objavi na Facebooku Piralić je pojasnio kako se na fotografijama može vidjeti "grom" Adnan Rapid Kurtagić koji spašava svjetske kaskadere, a koji iza sebe imaju mnogo iskustva u ovakvim ekstremnim situacijama i scenama.

Naglasio je kako je u ovom slučaju bilo obrnuto te da ih je Kurtagić "držao kao bebe u rukama i plivao s njima prema obali".

"Mi stvarno ne znamo kakve veličine imamo u svom gradu, a jedan od njih je moj brat Rapid", zaključio je svoju objavu Piralić.

Ovaj lik u vodi je grom Adnan Rapid Kurtagić koji na ovim slikama spašava svjetske kaskadere koji iza sebe imaju toliko...

Posted by Goran-Gogo Piralic on Friday, July 1, 2022
Adnan Kurtagić je u razgovoru za portal Klix.ba potvrdio kako je radio u spasilačkom timu svoje firme "UNA RC" Kiro Raftinga te da je tokom snimanja jedne scene došlo do nezgode s kaskaderima.

"Snimala se scena na slapu i on ih je povukao nazad. Situacija je zahtijevala brzu reakciju te sam odmah skočio u vodu kako bi ih izvukao na obalu", kazao nam je Adnan.

Upravo u tom momentu su nastale sada već viralne fotografije, a Kurtagić ističe da je samo radio svoj posao.

Kazao je kako 1999. godine započeo trenirati kajak na divljim vodama, ali da posljednjih godina radi kao skiper i član rescue tima koji osigurava rafting ture na rijeci Uni.

Foto: Vahid Ponjević
Foto: Vahid Ponjević

Govoreći o tome koliko je Una opasna za one koji je "ne poznaju", istaknuo je da uz adekvatno osiguranje nema potrebe za strahom.

"Dugo se bavim time. Do sada sam s kolegama iz 'UNA RC' Kiro Raftinga radio na osiguravanju bezbroj rafting tura, snimanja ili sličnih događaja koji su se odvijali na rijeci. Do sada se nikada nije desilo da neko strada tom prilikom", pojasnio je Kurtagić.

Iako se više ne takmiči u sportovima na divljim vodama, istaknuo je kako je rafting i Una sastavni dio njegovog života.

Premda su njemu ovakva spašavanja dio svakodnevnice, fotografije koje je zabilježio Ponjević uz brojne pohvale na društvenim mrežama ipak pokazuju koliko je ovaj čin neuobičajen i odvažan.