{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hemingway je imao i nježnu stranu ličnosti

S
Sarajevo-x.com
29.3.2012. u 12:37
0
4
Hemingway je imao i nježnu stranu ličnosti
0
Hemingway je imao i nježnu stranu ličnosti
Slavni pisac Ernest Hemingway je, u dosad neobjavljenom pismu, pokazao nježnost kakva nikada nije povezivana sa njegovom macho ličnosti. Pismo njegovom prijatelju Gianfrancu Ivancichu je predstavljeno u Kennedyjevoj predsjedničkoj biblioteci.
U pismu prijatelju, koje je napisao u februaru 1953. godine na Kubi, Hemingway piše o eutanaziji svoga mačka Uncle Williea, nakon što ga je udario auto.

"Nedostaješ mi i ti. Nedostaje mi i Uncle Willie. Morao sa da pucam u ljude, ali nikad u one koje sam znao 11 godina. Niti je iko preo sa dvije slomljene noge", napisao je slavni pisac, prenosi agencija Associated Press.

Henigway je često boravio na Kubi u svojoj vili Finca Vigia. Često je bio i u Evropi, na safariju u Africi i u svom domu u Idahu, gdje je najviše pisao.

Sa prijateljem Ivancichem se upoznao 1949. i uprkos 20 godina razlike među njima, postali su prijatelji i često su jedan drugom slali pisma.

Eksperti tvrde da nježnost u pismu prikazuje Hemingwaya kakav dosad nije poznat javnosti. Uglavnom je bio čovjek koji je pisao o ratu, tučama, pecanju i lovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: