Sretan kraj
621

GSS u Zenici spasio dva mačića sa krova stambenog objekta koji su potom udomljeni

E. M.
Pripadnici Gorske službe spašavanja, volonteri, danas su sa krova stambenog objekta u Zenici spasili dva mačića koja su nakon pregleda i udomljena.

Brzom intervencijom Gorske službe spašavanja stanica Zenica danas je uspješno okončana akcija spašavanja mačića.

Dežurni tim GSS Zenica u 15:30 sati zaprimio je poziv sugrađanina iz gradskog naselja Blatuša da se mačić nalazi zaglavljen ispod krova kuće.

"Spasioci već u 16:10 sati dolaze na mjesto događaja i započinju akciju. Obzirom da se radilo o teško pristupačnom i nesigurnom dijelu krova kuće posebna pažnja se posvetila sigurnosti. Nakon detaljnih pripremnih radnji akcija je brzo i uspješno završena s tim da se radilo o dva mačića", kazali su iz GSS Zenica.

Mačići su spušteni na sigurno, nahranjeni, pregledani od strane veterinara i na kraju udomljeni.

"Ova akcija je pokazala bitnost postojanja stručnog i opremljenog GSS-a. Stručnost je prisutna, dok opremljenost nažalost nedostaje. Koristimo priliku da ukažemo nadležnima da pomoć može trebati svaki dan svakom živom biću, a uz nedostatnu opremu spašavanje će biti vrlo teško, a u najgorem slučaju i neizvodivo. Još jednom je na terenu pokazano ogromno srce pripadnika i pripadnica GSS-a Zenica", zaključuju ovi volonteri.