Zaštićene šume
40

Gruzija je mjesto gdje božićno drvo košta više od mjesečne plaće

Dž. L.
Foto: Taylor Weidman
Foto: Taylor Weidman
Gruzija je mjesto omiljenog evropskog božićnog drva koje košta čak cijelu jednu plaću u ovoj zemlji. Zašto lokalni stanovnici, ali i njihovi susjedi, daju toliko novca za takozvane Nordmannove jelke, krije se u zaštiti šuma u ovoj zemlji.

Gruzijske jelke sade se u planinskom regionu Racha. Dok u Velikoj Britaniji za 55 i 70 funti (130 do 160 KM) možete dobiti dvometarsko stablo, endemske vrste jelki u Gruziji koštaju i četiri puta više.

Ipak, nije bilo uvijek tako. U prošlosti su Nordmannove jelke na gruzijskom tržištu bile dosta jeftinije, s obzirom da su sječene u ilegalnim šumama.

Foto: Taylor Weidman
Foto: Taylor Weidman

U 2011. godini, međutim, uslijed zabrinutosti zbog velikog krčenja šuma, primijenjeni su novi propisi i veće novčane kazne za rješavanje ovog problema, što je značilo i daleko skuplja božićna drvca.

Tako danas novčane kazne za prodaju ili prijevoz nelegalno posječenih stabala u Gruziji iznose 415 dolara ili više od 700 maraka. Stoga, ukoliko Gruzijci žele božićno drvo, njihova jedina opcija je kupovina stabla iz lokalnog rasadnika, ukoliko to sebi mogu priuštiti.

Foto: Taylor Weidman
Foto: Taylor Weidman

Na primjer, rasadnik na periferiji glavnog grada Tbilsija, specijaliziran za četinarsko drveće, prodaje dvometarske Nordmann jelke po cijeni između 294 i 519 dolara (515 i 910 KM). S obzirom da je prosječna plaća u Gruziji u 2018. iznosila 369 dolara, to znači da većina Gruzijaca mora izdvojiti i više od svojih mjesečnih primanja za božićno drvce.

Foto: Taylor Weidman
Foto: Taylor Weidman

Važno je naglasiti i da su cijene visoke jer u Nordmannovim šumama jelke rastu izuzetno sporo. Da bi stablo izraslo do dva metra, nekada mu je potrebno i do deset godina.