|

Groznica subotnje večeri 1970-ih godina u New Yorku: Zabave kao bijeg od stvarnosti

Groznica subotnje večeri 1970-ih godina u New Yorku: Zabave kao bijeg od stvarnosti
19
Klix.ba
13.1.2019. u 17:20
59
komentara
19

dijeljenja
1/5 Foto: Meryl Meisler
2/5 Foto: Meryl Meisler
3/5 Foto: Meryl Meisler
4/5 Foto: Meryl Meisler
5/5 Foto: Meryl Meisler
New York City u 1970. godina imao je svakodnevne izazove u borbi protiv kriminala, a svi stanovnici su bili zgroženi uvjetima i životom na ulicama koje su bile pune smeća. Ipak, vikendom je sve postajalo drugačije kada su se klubovi pretvarali u hedonistička mjesta u kojima je bilo dozvoljeno sve u svrhu zabave.
Američka fotografkinja Meryl Meisle zabilježila je kako su izgledale te zabave u kojima se osim alkohola nudila droga, dosta muzike i plesa, što je mamilo radnike da troše svoj teško zarađeni novac na noćni život bježeći od stvarnosti u fantaziju.

Sredinom 1970-ih godina SAD-a su se povukle iz Vijetnama, a devastirajući spektar HIV-a i AIDS-a još nije djelovao na svijest javnosti.

"Groznica subotnje večeri", koja je potom postala kultni klasik, bila je realnost 1970-ih godina, svjetionik koji sjaji usred smrdljivog očaja grada koji je bio pun borbi i klaustrofobije.

Sve zabave su bile tematske i ljudi su se oblačili u skladu s tim. Najpoznatiji klub je bio Studio 54 u kojem se fotografije i nastale.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...