Zanimljivosti
49

Grčka: Ikona Isusa Krista "plače" zbog premijera ateiste

Klix.ba
Trijumf ultraljevičarske stranke Syriza u Grčkoj uznemirio je mnoge u Evropskoj uniji, a pojedini članovi pravoslavne crkve smatraju da gnjev postoji i "na nebu".

Ikona Isusa Krista u grčkom Asprokambos plače od 25. januara, dana kada je ljevičarska koalicija odnijela pobjedu na izborima. Tako bar tvrde svećenici crkve Svetog Nikole u zabačenom grčkom selu.

"Suze" su providne, bez mirisa i nalik na ulje, a ljudi koji su uvjereni u legitimnost pojave pristižu iz svih krajeva Grčke kako bi se tu pomolili. Da svećenici ne stoje samo skrštenih ruku govori i činjenica da su pozvali crkvene stručnjake kako bi detaljno proučili fenomen, piše La Repubblica.

Dionysios Mantalos, svećenik iz Asprokambosa, kaže kako će o svemu obavijestiti grčki sinod, ali da čeka završetak prijeko potrebnih testova.

"Plač" stotinu godina stare ikone nazvan je „Čudom Syrize“ zbog nedavne pobjede ultraljevičarske koalicije koja je na mjesto premijera postavila Alexisa Tsiprasa, deklarisanog ateistu koji je odbio da bude inaugurisan u prirustvu poglavara Grčke pravoslavne crkve Ieronymosa II.

Alexis Tsipras (Foto: AFP)
Alexis Tsipras (Foto: AFP)

Cijelu priču ismijali su grčki novinari, uključujući Yiannisa Babouliasa koji sarkastično tvrdi kako ikona "plače" zbog klimatskih promjena.