Zanimljivosti
42

Graham, idealno ljudsko tijelo za preživljavanje automobilskih nesreća

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Nevjerovatna skulptura koja predstavlja idealno ljudsko tijelo za preživljavanje saobraćajnih nesreća izložena je u sklopu australske kampanje za sigurnost na cestama.

Graham ima glavu u obliku oblutka, stopala u obliku korijenja i prsni koš preko kojeg se slijeva koža od vrata nadole.

Slavna umjetnica Patricia Piccinini autorica je ove skulpture, a prilikom njene izrade sarađivala je sa hirurzima i ekspertima za područje istrage automobilskih nesreća.

Komisija za nesreće na cestama (TAC) dizajnirala je ovu skulpturu kao tijelo koje je najpogodnije da preživi saobraćajnu nesreću.

Graham ima jaku i čvrstu lobanju, prsa koja se napušu kao zračni jastuk i vrat koji kao da se topi.

Napravljen je od silikona, fajberglasa, smole i ljudske dlake.

"Uključila sam nauku u cijeli proces i prišla projektu s umjetničke strane. S Grahamom se možete povezati i zaista osjetiti neku emociju", kazala je Piccinini za ABC, a prenosi BBC.

Izvršni direktor TAC-a Joe Calafiore kazao je kako ljudi mogu preživjeti kada se zalete u zid, ali kada su u pitanju automobilske nesreće, brzina je veća, sila je jača, a šanse za preživljavanje su mnogo manje.

"Automobili su napredovali po pitanju brzine mnogo više nego ljudi, a Graham nam pomaže da razumijemo zašto se moramo posvetiti poboljšanju svih aspekta našeg cestovnog sistema", dodao je Calafiore.

Skulpturu pogledajte ovdje.