Humoristični nazivi
0

Građani Wanka bodre građane Fuckinga

Sarajevo-x.com
Nazivi sela na njemačkom jeziku izuzetno su zanimljivi poznavaocima engleskog slenga. Zato se britanski turisti nerijetko zaustavljaju pored tabli sa živopisnim natpisima koje na lokalnom jeziku ne znače ništa loše.

Nakon što su stanovnici austrijskog sela Fucking objavili kako ih turisti izluđuju, te najavili postavljanje nadzornih kamera pored puta, javili su se iz njemačke planine Wank i poručili im kako, umjesto da se nerviraju, trebaju naziv svog mjesta iskoristiti u promotivne svrhe.

Juergen Stoll, vlasnik ugostiteljskog objekta nazvanog "Gostinjska kuća Wank", ističe: "Ljudi u Fuckingu trebaju unovčiti svoju slavu. Kod nas dolazi toliko posjetilaca da ih moramo smjestiti u jednu veliku prostoriju da spavaju. Inače ne bi svi mogli stati."

"Ako vam ime može pomoći da privučete turiste, onda zašto to ne biste i uradili? U ovim teškim vremenima svaka pomoć je dobrodošla", smatra Stoll.

Ljeti je Wank pun brojnih prilika za dobar provod. Na ovoj planini posjetioci mogu iznajmiti Wank žičaru za četiri osobe, u ponudi je i paraglajding, skijanje i još mnogo toga, piše list Metro.

Iz turističke zajednice poručuju da, iako naziv njihovog mjesta na njemačkom ne znači ništa, to je svojevrsni rudnik zlata za osobe koje govore engleski.

"Nudimo i razglednice Wanka, iako mnogi više vole da se lično slikaju pored znaka - Dobrodošli u Wank", ističu.