|

Gradić u koji stranci dolaze da se ubiju

Gradić u koji stranci dolaze da se ubiju
0
S
Sarajevo-x.com
15.12.2008. u 10:26
13
komentara
0

dijeljenja
Gradić u koji stranci dolaze da se ubiju
Stranci iz cijelog svijeta u prosjeku dva puta sedmično dolaze u mali švicarski grad Schwarzenbach, kako bi u neuglednoj zgradi pored pruge, izvršili samoubistvo. Oni koji žele da umru su neizlječivo bolesni, neki su mladi i psihički zdravi, ali sa trajnom onesposobljenošću ili mentalnim hendikepom.
Švicarska je tako dobila reputaciju države u kojoj stranci mogu bez problema okončati svoj život. Više od sto Nijemaca, Britanaca, Francuza, Amerikanaca i drugih svake godine dolaze u ovaj mali grad istočno od Ciriha, legnu u krevet u i popiju svoju smrtonosnu dozu barbiturata.

Ova praksa davanja utočišta samoubicama našla se na udaru javnosti nakon što je britanska televizijska kuća prošle sedmice prikazala priču o 59-godišnjem Craigu Ewertu iz Chicaga, koji je patio od teške neuronske bolesti, koji se ubio u Švicarskoj prije dvije godine.

Druge zemlje kao što su Holandija, Belgija, te Oregon i Washington u SAD-u su nedavno usvojile zakone po kojima je dozvoljeno nezlječivo bolesnim osobama da potraže doktora koji, pod određenim i do kraja nedefinisanim okolnostima, može ubrzati njihovu smrt.

Ali jedino Švicarska, po zakonu iz 1942. godine, dozvoljava strancima da dođu i da izvrše samoubistvo, iznoseći jako malo ograničenja o tome kako, kada i zašto ćete to uraditi. Doktori imaju slobodu da propišu veterinaski lijek koji se koristi baš u tu svrhu.

Pet minuta nakon što ispiju čašu vode pomješanu sa natrij pentobarbita, onu padnu u san. Smrt nastupa pola sata ili sat vremena poslije.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...