Borba s padom nataliteta
34

Gradić u Finskoj građanima plaća 10.000 eura da imaju dijete

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako bi riješila problem pada nataliteta, jedna mala općina u Finskoj poduzela je veliki korak. Svojim građanima plaća čak 10.000 eura da imaju dijete.

Kako kažu vlasti u gradiću Lestijarvi, u ruralnom dijelu Finske, samo jedno rođeno dijete probuđuje svijest o problemu dramatičnog pada populacije.

Lestijarvi se prostire na otprilike 570 kvadratnih kilometara i jedno je od brojnih manjih mjesta u svijetu koji se suočavaju s padom nataliteta.

"Krajem prošlog mjeseca imali smo 725 stanovnika. Mi smo druga najmanja općina u Finskoj. Uvijek smo pratili koliko će se beba roditi u godini dana, ali kada smo primijetili kako je to samo jedna beba, svi smo se probudili", priča Esko Ahonen, gradonačelnik Lestijarvija.

Naprimjer, sedmogodišnja Kerttu Nevala iz ove finske općine imala je samo dva druga u razredu kada je tek krenula u prvi razred. Nakon njenog rođenja, Lestijarvi je počeo izdvajati novac za rođenje beba.

Tako porodice tamo sada imaju 1.000 eura godišnje za dijete koje rode i odgoje u Lestijarviju. Trenutno 60 porodica primaju sredstva - 10.000 eura za deset godina. Ukoliko se porodice ili djeca odsele iz Lestijarvija, pa čak i privremeno, tada se zaustavlja isplata novca.

"Na ovaj način želimo potaknuti porodice da ostanu živjeti ovdje", kaže gradonačelnik.

Nakon šest godina, odluka o izdvajanju novca za rođenje beba pokazuje pozitivne efekte.

"Primjećujemo promjene u učionicama. Sada imamo 12 djece u predškolskoj ustanovi koja su se rodila u prvoj godini kada se počeo davati novac za novorođene bebe. Kada pogledam u godine ispred nas, nadam se da će ovaj sistem potaknuti da imamo dovoljno djece za našu školu. To me čini sretnom", kazala je za BBC Paula Jokela, učiteljica u Lestijarviju.

Pad nataliteta u Finskoj bilježi se od 2010. godine. Mnogi su putem društvenih mreža iskritikovali Lestijarvi što koristi budžetaski novac u ove svrhe, ali vlasti u ovoj općini te kritike smatraju besmislenim. Kako kažu, ulažu novac u rješavanje problema koji je prisutan širom svijeta.