Vilenjaci odgovaraju
27

Gradić Santa Claus svake godine primi 20.000 pisama za Djeda Mraza

Klix.ba
U gradu Santa Clausu (Djeda Mrazu) u saveznoj američkoj državi Indiana u vrijeme božićnih praznika izuzetno je radno. Svake godine ovaj gradić biva preplavljen sa više od 20.000 pisama upućenih Djeda Mrazu.

Grupa volontera, poznatih kao vilenjaci, svake godine vrijedno odgovara na svako pismo iz svih krajeva svijeta, a zanimljivo je da im poštari dostavljaju čak i ona koja nemaju adrese, već su naslovljena samo "Za Djeda Mraza".

Neumorni "vilenjaci", njih oko 300, svakome pišu odgovore, a ponekad to bude i po 2.000 pisama dnevno.

"Nevjerovatno je usrećiti djecu", kaže 86-godišnja Pat Koch, glavni vilenjak u gradu. Ona se bavi pisanjem Djedicinih odgovora još od svoje 11. godine.

"Sjedimo ovdje, smijemo se i plačemo", priča Koch. "Stižu nam pisma djece u kojima njihovi roditelji napišu: 'Naučili smo koristiti tutu pa se nadamo da će Djedica doći' ili 'Prestali smo sisati palac'. Neka djeca pišu veoma tužna pisma kao što je: 'Živim sa bakom, ali želim biti sa svojim tatom'".

Vilenjaci primaju i poštu starijih ljudi koji su usamljeni i pišu Djeda Mrazu. Pisma stižu i iz Japana, Kine i Malezije. Svako od njih bude pročitano i na njega bude odgovoreno.

A situacija bi bila sasvim drugačija da je ovaj grad zadržao svoje originalno ime: Santa Fe. Kada su 1850-ih godina njegovi stanovnici zatražili vlastitu poštu, nastao je problem. Već je postojao grad Santa Fe u Indiani, a država nije dozvolila dva identična poštanska naziva.

Tada je ovaj Santa Fe morao mijenjati ime. Nakon puno javnih diskusija i pomalo svađa, uoči Božića djeca su se spuštala niz snježne staze i uzvikivala "Santa Claus", a odrasli su potom poručili: "Neka tako i bude".

S godinama su pisma upućena Djeda Mrazu počela stizati u poštu ovog grada, a od 1914. počela je i praksa slanja odgovora. Na početku se radilo o malom broju pisama te odgovaranje nije zahtijevalo pretjeran trud, međutim, kako je vrijeme prolazilo, volonteri su se morali brojčano pojačati. Danas je slanje odgovora ozbiljan posao.

Koch je 1976. godine osnovala neprofitnu organizaciju "Djedicini vilenjaci" koja prikuplja donacije i njima pokriva troškove slanja pisama iz Santa Clausa.

"Mislim da niko ne bi trebao plaćati za pismo koje dobije od Djeda Mraza", kaže ona.

Svaki odgovor koji šalju pisan je rukom i posebno upućen osobi koja je pisala Djedici, bilo da je to dijete ili odrasli. Volonteri koji se bave ovim poslom nekada i satima putuju kako bi izvršili preuzetu dužnost.

"Povremeno nam majke opišu kako su se lica njihove djece ozarila kada su dobili odgovor od Djedice. To je naša najveća nagrada", kaže volonterka Pat.

Ove godine vilenjaci su počeli slati odgovore od 27. novembra jer su već primili veliki broj pisama iz svih krajeva svijeta. Posao bi trebali završiti prije 21. decembra, a moraju raditi svakodnevno, ponekad i do kasno u noć.