Velika Britanija
0

Grad zabranio psovke zbog praznika

Sarajevo-x.com
Gradsko vijeće britanskog grada Prestona zabranilo je psovke i uvrede na ulicama svog grada zbog nadolazećih božićnih i novogodišnjih praznika.

Svaki građanin Prestona koji prekrši pravilo o psovkama i uvredljivim riječima moraće platiti kaznu od 90 eura, piše Daily Mail.

Pravilo gradskog vijeća Prestona prate još dva nova pravila, o zabranjenom uriniranju i povraćanju u javnosti, za koje će građani, ukoliko ih se ne budu pridržavali, također plaćati novčane kazne.

Grad je jučer osvanuo oblijepljen plakatima koji upozoravaju na nova pravila o javnom ponašanju, a i gradske autobuse krase natpisi "Poštujte svoj grad".

Gradska savjetnica za socijalna pitanja, Kate Calder, rekla je da su nova pravila uvedena najviše zbog praznika jer je tad grad pun zabava, a samim time i pijanih slavljenika koji kvare praznični ugođaj drugim ljudima.

"Zabave i proslave često završe tučom, jer na ulicama Prestona pijanci nisu rijetkost, također isti ljudi psuju ili uriniraju na ulicama čime vrijeđaju druge građane", dodala je Calderova.

Samo prošle sedmice prestonskoj policiji je prijavljeno više od 1.000 incidenata vezanih uz alkohol, tvrde tamošnji vijećnici.