Poljska
0

Godina zatvora za pijane bicikliste

Sarajevo-x.com
FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija
Prema zakonima Poljske pijani biciklisti se tretiraju isto kao i svi ostali vozači u alkoholiziranom stanju i trenutno se više od 2000 biciklista nalazi u zatvorima diljem Poljske. S obzirom da neki smatraju da je to prestroga kazna, Ustavni sud te zemlje će ove sedmice razmatrati tu odluku, objavio je BBC.

Vladajuća struktura je podijeljena kada je u pitanju tretiranje pijanih biciklista na isti način kao i ostale vozače u alkoholiziranom stanju.

Ustavni sud te zemlje je 2002. godine donio zakon prema kojem se biciklisti u alkoholiziranom stanju kažnjavaju novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine, ovisno o stupnju njihove intoksikacije. Prosječna kazna za vožnju bicikla u alkoholiziranom stanju je nešto više 11 mjeseci zatvora.

Međutim, ovakav zakon naišao je na brojno negodovanje u vladajućem miljeu Poljske.

"Takav zakon je apsurdan, biciklisti bi se trebali tretirati isto kao i pijani pješaci, a ne da se kažnjavaju ogromnim novčanim kaznama ili zatvorom, jer to može čitavu porodicu optuženog odvući u siromaštvo", smatra tridesetsedmogodišnji sudac Jaroslaw Sielecki.

Međutim, Ustavni sud čvrsto stoji iza svoje odluke, smatrajući da biciklisti u alkoholiziranom stanju predstavljaju opasnost na cestama.