Profesor historije
558

Glavna atrakcija na cesti: Sanjin Kalaković iz Sanskog Mosta restaurirao Opela iz 1969.

E. M.
Sanjin Kalaković sa bratom i kćerkom
Kada bi imali nekoliko desetina hiljada KM za kupovinu novog vozila, sigurno bi svi uzeli nešto mlađe, ali ne i Sanjin Kalaković iz Sanskog Mosta koji je odlučio kupiti automobil kojeg u regionu ima tek nekoliko. Opel Rekord Coupe iz 1969. godine je u potpunosti restaurirao i ispunio svoj dječački san.

Kalaković je nastavnik historije, ali i zaljubljenik u automobile i motocikle još od malih nogu. Iako posjeduje moderniji automobil, prije nekoliko godina odlučio je kupiti automobil iz 1969. godine i to Opel Rekord Coupe kojeg je odlučio restaurirati i vratiti u život.

U razgovoru za Klix.ba je kazao da su to bili dječački snovi s obzirom na to da je uvijek više volio i da su ga više privlačili automobili iz 70-ih i 80-ih godina, a s obzirom na to da iste interese s njim dijeli i brat, zajedno su krenuli u projekat.

"Dugo nismo imali novca, ali kada nam se stvorila prilika, krenuli smo s tom pričom. Mislili smo prvo raditi Kadeta, onda smo pronašli Rekorda, prodali Kadeta i krenuli s tim projektom. Najveći problem su bili dijelovi koje smo kupovali uglavnom u Njemačkoj. Znali smo mjesecima čekati da spuste cijenu nekog dijela, tako da se sve i odužilo", kaže Kalaković.

Ističe da nisu htjeli kupovati zamjenske dijelove, da su željeli napraviti automobil što više sličan originalu te da su dodali samo malo svog ukusa koji se ogledao u obliku farova i još nekih sitnica. Na kraju, napravili su automobil kakav su željeli napraviti.

Najveću podršku su imali od majstora Samira Saleša koji je vrhunski sve na kraju posložio pa je automobil upalio iz prve.

"To je majstor za poželjeti i bez njega to ne bi bilo moguće. Ono što mi znamo je amaterski malo da se igramo oko tog posla, ali on je uradio odličan posao", dodaje naš sagovornik.

Sati u radionici prolazili su nevjerovatnom brzinom pa je često "samo pet minuta" trajalo po pet sati, ali dosta razumijevanja za to imali su svi jer su u konačnici ispunili svoj san.

"Svi mi dečki to volimo. Ovo je prvo vozilo, a da li je posljednje ne znamo. Treba dosta novca, sada smo vidjeli da ti treba novca više nego što misliš. Nikada se ne može vratiti ono što ste uložili, ali volio bih uraditi još neki projekat jer sada znamo kako to ide i bilo bi još bolje", izjavio je Kalaković.

"Što se tiče vozanja, on je na cesti samo kada je sunčano vrijeme. U regiji ga ima u samo nekoliko primjeraka, da ja znam, ali nakon 2-3 rada na nečemu osjećaj je neopisiv. I danas plijeni pažnju na cesti, okreću se češće za njim nego nekim novijim automobilom. Rijedak je i neobičan, jedinstven", pojašnjava Kalaković.

Na kraju je kazao da o prodaji nikako ne razmišlja te da vjeruje da će nakon njega ovu ljubav i održavanje vozila i češću vožnju na cesti preuzeti njegov sin.