Australija
0

Glava aboridžinskog ratnika pokopana nakon 170 godina

FENA
Glava legendarnog aboridžinskog ratnika, koji je poginuo u borbi protiv britanskih kolonizatora, konačno je pokopana u domovini. Jagan je ubijen 1833., a njegova glava je poslana u Englesku gdje je godinama bila izložena u muzeju.

Vođe plemena Nungar uspjele su 1997. u Australiju vratiti glavu koja je sahranjena u tradicionalnom ritualu u memorijalnom parku nedako od Pertha.

Sahrana glave slavnog ratnika označila je kraj "duge kampanje koju je vodio narod Nungar za spajanje Jaganove glave s njegovim tijelom", ističe se u saopćenju ministarstva za domorodačka pitanja Zapadne Australije.

"Jagan je bio vođa svog naroda, čovjek koji se borio za svoja uvjerenja i koji je ubijen dok je radio ono što je smatrao ispravnim", dodaje se u saopćenju.

Nakon što je ubijen, kolonisti su mu odsjekli glavu i skinuli kožu s leđa na kojima su bila tetovirana njegova plemenska obilježja.

Jaganova glava je zatim poslana u Englesku gdje je proučavana i izložena u muzeju, da bi 1964. godine bila pokopana na groblju u Liverpoolu. Pleme Nungar je desetljećima vodilo bitku za ekshumaciju i povratak glave u Australiju gdje je konačno stigla 1997.

Poslije višegodišnjih natezanja oko mjesta sahrane, odlučeno je da se Jaganova glava sahrani, uza sve počasti u memorijalnom parku blizu Pertha gdje je, kako se vjeruje, sahranjeno i njegovo tijelo, prenio je Tanjug.