Oaza zelenila usred grada
16

Gigantski "tulipani" na rijeci: Milijarder Njujorčanima poklonio vrlo neobično ostrvo

B. T.
Gigantski "tulipani" dominiraju parkom (Foto: Little Island)
Gigantski "tulipani" dominiraju parkom (Foto: Little Island)
Novi javni park iznad rijeke Hudson sa 132 betonska "tulipana" otvoren je u petak za stanovnike New Yorka. Vještačko ostrvo, koje je koštalo oko 260 miliona dolara, financirali su uglavnom milijarder Diller i njegova supruga Diane von Furstenberg, tvorac projekta.

Mali otok, kojem se može pristupiti s dva pješačka mosta, nudi bujne zelene površine i slikovit pogled na južni Manhattan i New Jersey za one koji žele "pobjeći", bez da zaista pobjegnu iz grada.

"Tulipani" koji čine bazu parka Little island, od kojih je svaki od jedinstven i težak do 75 tona, napravljeni su u saveznoj državi New York. Dovezeni su 210 kilometara niz rijeku Hudson, prije nego što su ih plutajući dizalicom podigli na lokaciju i napunili zemljom.

Dizajner krajolika Signe Nielsen, koji je odgovoran za gigantski dizajn saksije u parku koji sadrži više od 350 vrsta cvijeća, kao i grmlja i drveća, želio je da posjetitelji "napuste grad, promet i dođu u prostor i samo se iznenade", prenose agencije.

"I nadamo se da će na kraju njihove šetnje, ili šetnje, ili trčanja ili bilo čega drugog, otići mirniji i sretniji nego kad su stigli", rekaon je Nielsen.

Izvršna direktorica parka Trish Santini kazala je kako je ovo prostor koji može pomoći izliječiti duše nakon svih trauma koje su građani prošli tokom pandemije. Otvaranje parka uslijedio je nakon ukidanja većine ograničenja prošle srijede, kada je više od 60 posto, od 8,4 miliona stanovnika, primilo barem jednu dozu vakcine.