Neobičan prijedlog
0

Georgeu W. Bushu spomenik pun fekalija?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kako se bliži kraj predsjedničkog mandata George W. Busha, grupa stanovnika liberalnog San Francisca pripremaju simboličan poklon za odlazak jednog od najomraženijih američkih predsjednika. Oni su, naime, u ponedjeljak predložili da tamošnje postrojenje za preradu otpadnih voda nosi njegovo ime.

Grupa Amerikanaca koji su došli na ovu ideju skupili su više od 10.000 potpisa, a da bi
se za ovaj prijedlog uopšte moglo glasati u novembru, u gradskom vijeću, potrebno je oko 7.000 validnih potpisa. Organizator neobične akcije Brian McConnell je izjavio kako bi do kraja ovog mjeseca trebali otkriti da li su zaista uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa građana San Francisca.

Organizatori ovaj prijedlog vide kao prikladno odavanje počasti predsjedniku koji je pokazao sve svoje nesposobnosti.

"Mislimo da je važno sjećati se naših vođa u stvarnom historijskom kontekstu", kazao je član Presidential Memorial Commissiona iz San Francisca, komisije koja je formirana nakon što je grupa prijatelja došla na ideju o preimenovanju lokalnog postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Kada je predsjednik Bush u pitanju, vjerujemo da ćemo narednih 10 ili 20 godina morati čistiti ogroman nered. Osnovni zadatak ovog postrojenja je da očisti nered, pa smatramo da je to ujedno i sasvim prikladna lokacija za odavanje počasti Bushu", objasnio je McConnell, a prenio Associated Press.

Pod neredom ova grupa podrazumijeva posljedice rata u Iraku i zapostavljanje domaćih ekonomskih pitanja. Predsjednik ogranka republikanske stranke u San Franciscu je obećao kako će se usprotiviti ukoliko novi prijedlog dospije na glasanje.