{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Genijalni trikovi za oči američkog umjetnika

S
26.5.2009. u 23:59
0
13
Genijalni trikovi za oči američkog umjetnika
0
Na prvi pogled ove slike izgledaju kao snimci ruševina nastalih uslijed neke prirodne katastrofe, a koji otkrivaju arhitekturu skrivenu hiljadama godina. Na drugi pa i treći pogled ponovo izgledaju tako, no ipak, riječ je o nečemu sasvim drugačijem.
Nevjerovatni prizori velika su umjetnička djela Johna Pugha, Amerikanca koji se specijalizirao u oblasti nazvanoj "trompe o'oeil", odnosno "trik za oko".

Umjetnik rođen u Kaliforniji svojim djelima zavarao je mnoge, a za sve one koji su "pali" na varke slijedi informacija da je i žena koja gleda "pronalazak ispod ruševina" zapravo naslikana, baš kao i krava.

"Skoro svuda ljude oduševljava kad ih vizuelno prevarite", kaže Pugh čiji radovi se mogu vidjeti na brojnim lokacijama u svijetu, od Novog Zelanda do Havaja.

Slika "zemljotresa" nalazi se na glavnoj ulici u gradu Los Gatosu, a osmišljena je nakon velikog potresa iz 1989. godine. Unutrašnjost koja podsjeća na onu iz perioda Maja upravo ima za cilj navođenje prolaznika na pomisao kako su zlatni jaguari tek otkriveno blago.

Ogromni talas naslikan je na zgradi u Honoluluu, a za ovaj rad bilo je potrebno dva mjeseca planiranja i šest mjeseci slikanja, uz pomoć 11 asistenata, saznaje Daily Mail.

Varka je djelovala tako da su se lokalni vatrogasci zaustavili krenuvši da spašavaju djecu, prije nego su shvatili da je u pitanju umjetničko djelo.

"Iskočili su iz vozila i pretrčali nekoliko metara prije nego su shvatili šta je to i počeli se smijati", ispričao je Pugh koji trenutno radi na oslikavanju zida policijske stanice u Kaliforniji i rekreativnog centra u Calgaryju. I dalje ga jednako oduševljavaju reakcije ljudi kada vide njegova, mora se priznati, genijalna djela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: