Velika Britanija
0

Gay predstava 'Romeo i Julian' naljutila političare

Sarajevo-x.com
Učenici i profesori jedne srednje škole u istočnom Londonu naišli su na žestok otpor engleskih vlasti zbog toga što su na daskama školskog pozorišta izveli predstavu 'Romeo i Julian', gay verziju poznate Shakespeareove drame.

Predstavu su izveli učenici škole, a adaptaciju Shakespeareovog djela postavio je profesor drame, Jo Letson. Profesor je izjavio da je htio podići svijest učenika i spriječiti homofobično ponašanje u školama.

Predstava je razljutila torijevce koji smatraju 'da remek djelo svjetske drame ne treba služiti u svrhe dokazivanja nečijih političkih ili društvenih ciljeva'.

No, opozicija se naravno nije složila, čak su istakli da je u Shakespearovo doba bilo normalno da mladiće igraju uloge djevojaka i a djevojke uloge mladića, te da je dio dramske igre bilo upravo to što ponekad gledatelji nisu mogli odgonetnuti o kome se radi.

Sir Ian McKellen (69), poznati britanski glumac i deklarisani homoseksualac, pozdravio je ovaj potez i izjavio da je bio veoma ganut kad je vidio kako su mladi ustali protiv homofobije.

"Predstava 'Romeo i Julian' izaziva onu vrstu diskusije koja je potrebna svima da bi mogli slobodno izgrađivati svoju seksualnost, bez obzira jesu li gay ili nisu", dodao je McKellen.