Sphen i Magic
136

Gay pingvini akvarija Sea Life u Sydneyu postali očevi

Klix.ba
Akvarijum "Sela Life" u Sydneyu može se pohvaliti prvim gay parom među pingvinima koji su postali očevi. Sphenu i Magicu je na povjerenje dato jaje koje su grijali i iz kojeg su dobili mladunče o kojem brinu.

Uposlenici akvarija ovaj par zovu "Sphengic". Njima je dato jaje koje su čuvali u svom gnijezdu i grijali pet sedmica. Mladunče se izleglo 19. oktobra, a sretni očevi ga čuvaju i njeguju.

"Prvi dan mlađi mužjak je bio oduševljen i hranio je mladunče, dok je stariji na samom početku izgledao nezainteresovano, ali čim mu se približio sve se promijenili. Uradili su nevjerovatan posao i ponosni smo na njih", kazala je Tish Hannas, supervizor akvarija.

Jaje su dobili od drugog para koji je izgledao dva. Poznato je da u prirodi pingvini mogu voditi brigu samo o jednom jer je izuzetno teško nabavljati hranu za njih, dok drugo napuste. Uposlenici su odlučili da daju šansu drugom mladunčetu tako što su jaje dali paru Sphengic koji je gnijezdo napravio prije sezone parenja.

"Magic i Sphen jaje su smjestili u malo gnijezdo napravljeno od oblutaka te su na njemu naizmjenično sjedili dijeleći sve roditeljske dužnosti", rekla je Hannan.

Podsjetila je i da su i heteroseksualni parovi žutonogih pingvina izuzetno brižni roditelji. Uobičajeno je da se mužjak i ženka zajedno brinu o mladunčadima. Dok jedno od njih čuva jaje, drugo ide po hranu, a zatim se izmjenjuju. Kazala je da je isto bilo i s ovim parom.

Prvih 20 dana života, mladunče potpuno ovisi od roditelja koji ga moraju hraniti 10 puta dnevno, a mužjaci odlično obavljaju posao.

Ovo mladunče je prvi subantarktički pingvin koji je došao na svijet u akvariju.