{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gandhijeve naočale, sandale i sat na aukciji

S
12.2.2009. u 12:55
0
2
Gandhijeve naočale, sandale i sat na aukciji
0
Gandhijeve naočale, sandale i sat na aukciji
Sandale i prepoznatljive naočale jedne od najvećih ikona Indije, Mahatme Gandhija, zajedno s njegovim džepnim satom, biće stavljene na aukciju, piše Daily Mail.
Mohandas Karamchand Gandhi ili Mahatma, kako su ga zvali širom svijeta, za života je bio poznat po skromnosti i želji da ima što manje materijalnih dobara.

No, ironično njegove privatne stvari, naočale, sat i sandale bi na aukciji mogle dostići cijenu i do 33 hiljade eura.Džepni sat velikog indijskog vođe, kao i čašu i tanjir iz kojih je jeo i pio, naslijedila je njegova pranećakinja Abha Gandhi na čijim rukama je 1948. godine i umro nakon što je na njega izvršen atentat.

Sandale su bile u vlasništvu visokog britanskog vojnog dužnosnika čije ime Telegraph ne navodi, kao ni ime kolekcionara koji je Gandhijevu zaostavštinu ponudio na aukciji.

Legendarne naočale bile su u vlasništvu pukovnika Shiri Diwan Nawaba kojem je Gandhi bio veliki uzor, i u njegovoj su porodici već generacijama.Mahatma, u prijevodu 'velika duša', rođen je 1869. godine i najveći je duhovni vođa Indijaca kojeg je ova zemlja ikad imala. Inspirirao je mnoge pokrete za nezavisnost i civilna prava širom svijeta.

Ubio je ga jedan od Hindu ekstremista 1948. godine. Mahatma Gandhi tad je imao 78 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: