Predstavio se kao pilot
3

Francuz prevario osoblje i ušao u kokpit američkog aviona

Klix.ba
Francuz Philippe Jernnard LaRocelle (61) ukrcao se na let iz Philadelphije za Palm Beach, obučen u uniformu pilota Air Francea. Predstavio se kao pilot US Airwaysa i došao čak do kokpita aviona, saopćila je policija.

LaRocelle je uspio da šarmira posadu aviona da ga pusti do kokpita, gdje je sjeo odmah iza sjedišta kapetana aviona. Naravno, nije imao nikakvih dokaza koji bi potvrdili da ima ikakve veze sa Air Franceom te je zamoljen da se vrati na svoje mjesto.

Posada je obavijestila policiju, a dok su oni stigli do aviona, LaRocelle je već skinuo uniformu. U njegovom prtljagu su pronašli naljepnice i lažnu značku Air Francea. LaRocelle je odmah uhapšen i optužen za kriminalno ometanje posjeda, provalu u objekt, krivotvorenje, manipulaciju dokazima i lažno predstavljanje. Zadržan je u pritvoru, a kaucija iznosi čak milion dolara.

LaRocelleov potez podsjeća na "podvige" čuvenog prevaranta Franka Abagnalea tokom '60-ih godina prošlog stoljeća.

Predstavljajući se kao Pan Amov pilot, Abagnale je letio u 26 zemalja širom svijeta. Iako uopće nije znao pilotirati avionom, zahvaljujući Pan Amovoj uniformi i šarmu mogao je besplatno letjeti širom svijeta na kopilotovom sjedištu.

Njegova životna priča, "Catch Me if You Can", adaptirana je u broadwaysku predstavu, a kasnije i u film, sa Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi.