Postavlja rekorde
21

Francuz Ben Lecomte želi postati prva osoba koja je preplivala Tihi okean

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U želji da postane prva osoba koja je preplivala Tihi Okean Francuz Ben Lecomte krenuo je iz Japana prema zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Lecomte planira plivati više od šest mjeseci po osam sati dnevno. Sve vrijeme suočavat će se s raznim opasnostima poput morskih pasa, oluja, rojeva meduza i ekstremno niske temperature vode.

Tokom njegove ekspedicije tim naučnika provest će istraživanje, a Lecomte se nada da će podići svijest o klimatskim promjenama. Proučavat će ostatke plastike, utjecaj ekstremne vježbe na srce i ispitiati kako je Fukushima utjecala na okean.

Lecomte, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, pripremao se duže od šest godina i svakodnevno praktikovao vježbe "vizualizacije i disocijacije" kako bi bio siguran da je mentalno spreman.

"Mnogo je važnije biti mentalno spreman. Morate uvijek misliti na nešto pozitivno, jer problemi počinju kada ne mislite ni na šta", rekao je Lecomte za AFP.

Lecomte je 1998. godine preplivao Atlantski okean bez ikakvog pomagala na putu koji je trajao 73 dana i tako postao prvi čovjek koji je to uradio. Kad je konačno stigao na kopno u Francuskoj rekao je "nikada više", ali ubrzo je počeo tražiti novi izazov.

"Nije mi dugo trebalo da se predomislim. Tri-četiri mjeseca nakon toga sam počeo razmišljati o novoj avanturi", rekao je Lecomte.