Zanimljivosti
0

Francuska: Frizer sugrađanima ostavio 2,5 miliona eura

FENA
Mjesto u francuskoj Normandiji u kojemu živi 850 stanovnika naslijedilo je 2,5 miliona eura u dionicama i imovini od bivšega frizera koji se obogatio na burzi.

Raymond Bru bio je frizer u penziji, a za života je uživao u berzovnom mešetarenju. Živio je vrlo skromno u Parizu u stanu od 20 m2, ispričala je novinarima gradonačelnica sjeverozapadnog normandijskog mjesta Saint-Germain-de-la-Coudre, u kojemu se Bru rodio i gdje je odrastao.

Bru je svojim sugrađanima ostavio 2,15 miliona eura od prodaje dionica i životnog osiguranja, što je tri puta više od godišnjeg budžeta općine. Za sobom je ostavio i dvije kuće u istoj regiji te stančić u Parizu gdje je umro u 93. godini. Njegova imovina u nekretninama procijenjena je na oko 400.000 eura. Bru je svaka dva mjeseca posjećivao brata Claudea koji je ondje ostao živjeti, a obojica nisu imali potomaka.

Jedina Bruova želja bila je da njegove kuće u Normandiji ostanu u vlasništvu mjesta idućih 100 godina. U znak zahvalnosti mještani će trg ili ulicu u Saint-Germain-de-la-Coudreu nazvati po braći Bru te novcem namjeravaju obnoviti školu, otvoriti ljekarsku ambulantu, otvoriti prostore za zajednička druženja te iznajmiti dvije kuće braće Bru.