Nekad i sad
31

Fotografkinja starenje prijatelja zabilježila kroz objektiv aparata, rezultat je magičan

L.K.
Foto: Josephine Sittenfeld / Ellie
Josephine Sittenfeld se fotografijom bavi godinama, a za vrijeme studiranja na Univerzitetu Princeton napravila je nekolicinu portreta svojih prijatelja. Sada, 15 godina kasnije, ponovo su se sreli na godišnjici mature i rekreirali stare fotografije.

Fotografije prijatelja s fakulteta ostavila je na dnu ormara u staroj porodičnoj kući, te je iselila i nastavila svoj put prema ostvarenju snova i poslu profesionalnog fotografa. Skoro dvije decenije kasnije, vratila se i pronašla snimke koje je napravila kao studentica te ih je odlučila rekreirati.

Nekadašnji prijatelji danas su ljudi s kojima se čuje nekoliko puta godišnje, poznanici kojima mahne u prolazu ili osobe koje jedva prepoznaje na fotografijama iz mladosti. Ipak, pristali su biti dio ovog toplog projekta.

Promijenili su stilove oblačenja, neki od njih imaju djecu, sazreli su i njihova lica krase ozbiljnije crte. Među fotografijama koje je napravila nalazi se i glumica Ellie Kemper, koja nije prisustvovala godišnjici mature, ali je pristala na fotografisanje kako bi upotpunila prijateljicin projekat.