{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fotografije prve plastične operacije

S
28.8.2008. u 17:10
0
3
Fotografije prve plastične operacije
0
Fotografije ranjenog vojnika iz Prvog svjetskog rata, prvog čovjeka na kojem je izvedena plastična operacija objavljene su u pokušaju da se pronađu bliski srodnici Waltera Yeoa, mornara kraljevskog broda "Warspite".


Walter je pretrpio velike ozljede kože lica u nesreći koja je zadesila u bitci na brodu 1916. godine. Najteže je ipak bilo to što je prilikom ranjavanja pretrpio gubitke očnih kapaka.

Waltera je 1917. godine operirao Sir Harold Gilies, poznat i kao "otac plastične hirurgije".

Gilies je prvi hirurg koji je presađivao kožu s neoštećenih dijelova tijela da "zakrpio" zadobivene ozljede. Tako je od dijela kože napravio "masku" koja je Walteru zamijenila očne kapke izgorjele u nesreći.

Londonski fotograf Paddy Hartley koji je ove fotografije prve plastične operacije i prije koristio u svojim izložbama, izjavio je da želi pronaći članove Walterove porodice da bi saznao šta se na kraju desilo s njim.

"Nastojim pronaći nekog od njegovih rođaka jer želim znati sve o posljedicama ove revolucionarne operacije", kazao je fotograf za list Telegraph.

Sir Haroldu Giliesu pripisane su velike zasluge za razvoj plastične hirurgije u Prvom svjetskom ratu koji je bio prvi rat teške artiljerije u historiji dotadašnjeg ratovanja.

Gilies je, za života, zajedno sa svojim kolegama izveo više od 11 hiljada plastičnih operacija na više od pet hiljada ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: