Zanimljivosti
18

Fotografije koje Kim Jong-un ne želi da vidite

Klix.ba
Poznato je da lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un kontrolira sve i upravlja životima svojih građana. "Veliki vođa" kontrolira i kakve će se slike ove zemlje prikazati u svijetu. No, fotograf Eric Lafforgue nije vodio računa o zabranama i odlučio je svijetu prikazati kako zaista izgleda životu u ovoj zemlji.

Na fotografijama je prikazana patnja kroz koju određeni broj građana zaista prolazi. Djeca se igraju na prometnim ulicama kao da su u parku, dok automobili prolaze pored njih.

Djeca i rade u poljima, nose teške materijale i skupa s roditeljima se bore za preživljavanje. Tu su i stariji ljudi koji čekaju na ulici neki posao i milostinju.

Također, na fotografijama su prikazane svakodnevne obične stvari - od čovjeka koji šeta, a ne bi trebao biti uslikan jer nije dostojno obučen, preko vojnika koji se odmaraju, što je zabranjeno, porodice koja se veseli ispod slike velikog vođe, djece koja sjede za računarima koji nisu uključeni u struju, te zgrade koje imaju arhitektonske greške.

Lafforgue, koji je fotografirao dok je radio za državnu firmu te zemlje, dobio je zabranu ulaska u Sjevernu Koreju. Fotografije je morao obrisati pred predstavnicima vlasti, ali ih je uspio vratiti na memorijskoj kartici.

Vezani članci