Zanimljivosti
0

Fotografije ekstremnih sportista od kojih zastaje dah

Klix.ba
Više od 28 hiljada fotografija prijavljeno je na takmičenje Red Bull Illume, koje nagrađuje kreativnost i vještinu fotografa ekstremnih sportista. Fotografije prikazuju ovisnike o adrenalinu kako skaču sa litica, izvode vratolomije na BMX-u ili snowboardaju aljaskom divljinom.

Sveukupni pobjednik takmičenja je Nijemac Lorenz Holder, sa fotografijom snowboardera na divovskoj satelitskoj anteni, dok je u izboru sportista pobijedio Amerikanac Morgan Maassen sa podvodnom fotografijom surfera koji čekaju naredni val.

"Postoje talentovani fotografi i postoje nadareni fotografi. Ovo nisu samo fotografi akcije, već i ljudi sa velikim tehničkim i umjetničkim vještinama", rekao je Jym Wilson, stariji urednik i jedan od 50 sudija takmičenja.

Dodjela nagrada je održana u Hong Kongu, gdje su izložene fotografije 50 finalista iz cijelog svijeta.

Sveukupni pobjednik Holder navodi kako je mjesto za svoju pobjedničku fotografiju snowboardera Xavera Hoffmanna pronašao mjesecima prije fotografisanja te da je, zbog vremenskih okolnosti, imao samo jedan dan u sezoni da snimi fotografiju.

Maasen je zbog svoje fotografije morao da putuje na Fiji sa 10-oricom mladih američkih surfera, a nagrađena fotografija nastala je u rano jutro.

"Bio sam fasciniran drugarstvom u surfanju i shvatio sam da, iako je atmosfera nabijena takmičarskim duhom, njihovo prijateljstvo ih vodi kroz valove sa osmijehom", rekao je Maasen.