Šta je ključ
42

Fotograf slavnih John Godwin otkrio kako savršeno izgledati na fotografijama

Klix.ba
Poznati fotograf John Godwin otkrio je tajnu kako da sve žene, ali i muškarci izgledaju lijepo na fotografijama bez obzira na oblik lica.

"Ključ dobre fotografije je u pozi koja naglašava vaše atribute. Naučite pravu pozu za svoj oblik lica, bilo da je kockasto, ovalno, srcoliko ili okruglo. Na taj način ćete se uvijek ponositi svojim fotografijama, a nećete zavisiti od šminke ili filtera", rekao je Godwin za Daily Mail.

Ono što je njegov drugi savjet jeste da otkrijete koji profil vam je bolji za slikanje, a to je nešto čega su sve poznate osobe i modeli svjesni.

"Svako od nas ima jednu stranu lica koja izgleda bolje od druge. Da biste pronašli dobru stanu, jednostavno okrenite lice malo lijevo i napravite fotografiju, a zatim ponovite dok gledate udesno. Ona strana koja izgleda bolje neka bude najbliža kameri", savjetuje Godwin.

Morate imati i dobro osvjetljenje. Zbog toga se uvijek slikajte u blizini izvora svjetlosti, jer svjetlost na vašem licu izglađuje problematična područja.

Dugo lice

Ako imate izduženu facu otkrijte svoju bolju stranu, zakrenite glavu na tu stranu i blago dignite glavu. Nasmijte se. Ono što biste trebali izbjegavati jeste slikanje s pogledom ravno u kameru.

Foto: John Godwin
Foto: John Godwin

Okruglo lice

Osobe koje imaju okruglo lice obično izgledaju deblje nego što inače jesu, a i glava im izgleda veća. Kako biste izbjegli ovakve neprijatnosti John savjetuje da kada izaberete pravu stranu za sebe, malo nagnete svoju glavu i lagano spustite svoju bradu. Blago se nasmiješite jer osmijeh daje dodatnu dužinu vašem licu i ono će tako izgledati mršavije.

Foto: John Godwin
Foto: John Godwin

Srcoliko lice

Za dobru fotografiju gledajte ravno u kameru. Nasmiješite se jer će vaše jagodice i čeljust doći do izražaja. Nikada nemojte okretati glavu na jednu stranu pri tome spuštajući pogled, jer je srcoliki oblik lica najpogodniji za fotografiranje direktno.

Foto: John Godwin
Foto: John Godwin

Četvrtasto lice

Osobe s ovim oblikom lica također se ne bi trebale slikati s licem okrenutim direktno prema kameri. Pronađite vašu bolju stranu i nagnite se nekoliko centimetara, nasmiješite se jer ćete tako dobiti blagu zaobljenost lica.

Foto: John Godwin
Foto: John Godwin