Mnogo sličnosti
32

Flamingosi sklapaju prijateljstva poput ljudi i fizički izgled im je važan

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Flamingosi traže prijatelje s kojima će se družiti i izbjegavaju životinje koje to ne vole, pokazala su nova istraživanja o ovim pticama. Naučnici smatraju da bi ova strategija mogla produžiti njihov opstanak.

Flamingosi su poznati po svojim dugim nogama, dugim vratovima i ružičastim perjem. Naučnici su prvi put otkrili da ove ptice formiraju dugotrajna i odana prijateljstva i da fizičke osobine mogu igrati ulogu u tim odnosima, piše Nationalgeographic.com.

Trajna partnerstva među flamingosima uključuju parove koji svake godine prave gnijezda i mlade, kao i istospolne prijatelje i grupe od tri do šest bliskih prijatelja. Šest vrsta ovih ptica nastanjuje velika slana jezera, blatnjave ili plitke lagune širom svijeta, uključujući Ameriku, Afriku, Evropu i Aziju. Jata ptica obično se broje u hiljadama.

Poput ljudi, ove ptice izbjegavaju određene jedinke kako ne bi došlo do sukoba. Jedan od načina za smanjenje stresa za flamingose je izbjegavanje ptica s kojima ne žive. Ako se jedna ptica previše približi drugoj, koristit će se svojim dugim vratom i kljunom za napad s vremena na vrijeme kako bi utvrdila da ima duži vrat od druge. Dužina vrata za flamingose je kao mjerilo prijateljstva.

Također, flamingosi biraju za prijatelje nekoga sličnog, nekoga s kim se ne sukobljavaju. Njihovo ružičasto perje također igra važnu ulogu u sklapanju prijateljstava. Jedno je istraživanje pokazalo da što je sjajnije perje to ih potencijalno čini poželjnijima za prijatelje.

Obzirom na činjenicu da im je prijateljstvo veoma važno, stručnjaci preporučuju da flamingose u zoološkim vrtovima ne treba razdvajati. Njihova jata bi trebala bi sadržavati što je moguće više ptica. Što je grupa veća, to je vjerojatnije da će ptice moći pronaći kompatibilnog prijatelja s kojim će se družiti.